Zebraliśmy
Finały

Oświadczenie Jerzego Owsiaka - 13.01.2019

2019-01-13 20:45:35

"Dostaliśmy informację z Gdańska, że doszło do tragicznej sytuacji, kiedy ktoś wtargnął na scenę naszego Finału i pan Prezydent Gdańska - pan Adamowicz - został ugodzony nożem. Sprawca został zatrzymany. Dzieje się to w środkowej Europie, w Polsce. W Polsce, która słynęła z tego że była krajem, który wymyślił wolność, wymyślił "Solidarność" w XX wieku. Wymyślił wolność dla innych krajów. Wymyślił, że bez przemocy możemy myśleć o naszej wolności.

W tym kraju tak się zakręciliśmy od 3 lat. Tak strasznie się zakręciliśmy, że nie możemy uszanować nawet takiego dnia, jakim jest Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Tak się zakręciliśmy nawzajem, niewiarygodnie, tak się wzięliśmy za łby. A mówimy „grajmy bez focha”. Mając żale, swoje pretensje, swoje bóle, targniemy się z nożem na drugą osobę.

To jest momentami dziki kraj. Nie róbcie tego. Nie można przemocą walczyć z przemocą. Weźcie to sobie do serca w tym dzisiejszym dniu, kiedy robimy tak nieprawdopodobne rzeczy, kiedy chcemy być ze sobą, kiedy ktoś o nas w sposób niemal nazistowski opowiada, że jesteśmy armią ludzi z plasteliny. Ludzi złych, niedobrych ludzi, którzy mają w sobie nieprawdopodobny jad. Że robimy tylko zło. Robimy kupę dobra. Miliard złotych przed momentem pękło. Tu w tym miejscu w Warszawie - mówią o tym na cały świat.

Bądźmy Polakami, którzy się kochają, którzy mają dla siebie przyjaźń, którzy nie mają w sobie agresji.
Ta agresja miała miejsce w Gdańsku, moim rodzinnym mieście. Coś nieprawdopodobnego.

Nie dzielmy się, gdy nas dzielą. Nie idźcie w tamtą stronę. Nie idźcie tam, gdzie zło. Nie idźcie w stronę ludzi, którzy tym fochem rozdają swojego focha na prawo i na lewo. Nie idźcie tam, gdzie się dzielimy. Nie idźcie tam, gdzie jest dom podzielony na pół.

Nie jest prawdą, że był Berlin Wschodni i Zachodni. Że były Niemcy Wschodnie i Zachodnie. Nie jest prawdą, że są dwie Koree. To pęknie kiedyś.

Nie sprawmy nigdy, a to robimy, że są dwa kraje pod tytułem Polska. Nikt nie ma prawa tak mówić. Jest jedna Polska. Jedna taka, jaka jest tutaj - dobra, wspaniała, rewelacyjna.

Nie róbcie tego. Nie idźcie za fochem. Idźcie tam, gdzie są dobre emocje. Wszystkich widzów przepraszam. Scenariusz pisze życie. Dziękuję, że jesteście razem z nami. Młodzi ludzie, bardzo młodzi. I my wszyscy rodacy, Polacy, na całym świecie. Bądźmy za tym, że się kochamy razem. Posłuchajcie, jak z Kasia zaśpiewała w sposób nieprawdopodobny na najpiękniejszym festiwalu świata "Arahję", posłuchajcie, zobaczcie. A wiecie o czym jest ta pieśń! Kazik to napisał bardzo wyraźnie - o dzieleniu się! Nie dzielmy się. Niech nas nikt nigdy nie podzieli.

Panie Prezydencie Gdańska, czuwamy także nad Pana zdrowiem, jesteśmy z Panem i oby nikomu się nie stała krzywda. Ten finał trwa jeszcze. Wysłuchajcie jeszcze, a potem schodzę do Was i dalej lecimy z naszym scenariuszem, z naszymi gośćmi, z naszą radością. Bądźcie radośni! Nie miejcie focha! Miłość, Przyjaźń, Muzyka!" - to wszystko powiedział Jurek Owsiak po wejściu na antenę TTV. Następnie w studiu w centrum Warszawy rozbrzmiała piosenka "Arahja" Kultu wykonana przez zespół Hey podczas Festiwalu Pol'and'Rock w 2017 roku.

Jurek Owsiak wydał oświadczenie foto. Lucyna Lewandowska

2022-03-03 17:33:40

Obchodzimy dzisiaj Światowy Dzień Słuchu

3 marca obchodzimy Światowy Dzień Słuchu, który został zainicjowany przez Światową Organizację Zdrowia - WHO. Zobaczcie, co Fundacja WOŚP zrobiła dla ratowania słuchu najmłodszych pacjentów przez wszystkie lata swojego funkcjonowania.

2022-03-01 17:13:37

Zakupy dla Ukrainy - wiadomość od Jurka Owsiaka

Dzisiaj Fundacja złożyła zamówienie na sprzęt medyczny za 28 124 980,75 PLN. Sprzęt ten jest przeznaczony dla oddziałów neonatologicznych i szpitala wojskowego w Ukrainie.

2022-04-17 10:00:00

Spokojnych świąt!

Kiedy piszemy te słowa, Ukraina ciągle walczy. Od samego początku zbrojnej napaści Rosji na Ukrainę Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy niesie pomoc humanitarną.

2022-04-07 12:07:12

Światowy Dzień Zdrowia

7 kwietnia to Światowy Dzień Zdrowia ustanowiony przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku. To święto co roku pozwala zwrócić naszą uwagę na problemy ochrony zdrowia, ale również na pozytywne wydarzenia czy osiągnięcia związane z rozwojem medycyny.