Deklarowana kwota: 92 143 798 PLN
Podczas 27. Finału zebraliśmy:
175 938 717 PLN
Medycyna

Stanowisko anestezjologów w sprawie pracy Fundacji WOŚP

2014-02-12 15:59:18
Środowisko anestezjologów zajmujących się leczeniem dzieci jest zaskoczone i oburzone nieuzasadnionymi i bezsensownymi zarzutami, jakie pojawiają się w części mediów wobec Fundacji WOŚP.

Fundacja od lat skutecznie wspiera w formie darowizn sprzętowych oddziały leczące noworodki i dzieci oraz prowadzi ogólnopolskie programy medyczne. Twierdzenia, jakoby szpitale były zaopatrywane przez Fundację w sprzęt, który nie jest im potrzebny są absurdalne, ponieważ wybór tego sprzętu następuje w odpowiedzi na zapotrzebowania zgłaszane z poszczególnych jednostek, a jego przyjęcie nie jest obowiązkowe. Insynuacje, że kupowany sprzęt jest nieodpowiedniej jakości są bezpodstawne- sprzęt ten jest kupowany w drodze przetargów, w których uczestniczą eksperci spoza Fundacji, a trafność wyborów budzi powszechne uznanie.

Medyczne programy WOŚP mają charakter ogólnopolski i stanowią fenomen w skali globalnej, ich dobroczynny wpływ na zdrowie dzieci został udowodniony obiektywnymi badaniami naukowymi i budzi szacunek na całym świecie. Programy te przyczyniły się do kompleksowego rozwiązania w skali całego kraju problemów takich jak np. diagnostyka i leczenie retinopatii wcześniaków, wczesna diagnostyka zaburzeń słuchu, czy poprawa wyników leczenia niewydolności oddechowej. Insynuacje w jakikolwiek sposób podważające istotę i cele funkcjonowania WOŚP są niezwykle szkodliwe społecznie i obrażają miliony ludzi, którzy wspierając Fundację przyczyniają się rok w rok do poprawy jakości leczenia dzieci, a ostatnio także osób starszych.

Mamy nadzieję, że obecna kampania oszczerstw nie zniechęci Fundacji oraz wszystkich Polaków, którym bliska jest idea ratowania zdrowia i życia dzieci i działalność WOŚP będzie kontynuowana z dotychczasowym rozmachem

Wszystkim Liderom, Pracownikom i Współpracownikom Fundacji serdecznie dziękujemy za ich dotychczasową pracę, życzymy wytrwałości i dalszych sukcesów.

Zarząd Sekcji Pediatrycznej Polskiego Towarzystwa Anestezjologii i Intensywnej Terapii:
Przewodnicząca: dr n. med. Alicja Bartkowska-Śniatkowska (Poznań)
Sekretarz: dr n. med. Bożena Głowska (Wrocław)
Skarbnik: dr n. med. Małgorzata Manowska(Warszawa)
Ordynatorzy Oddziałów Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dzieci:
dr n. med. Alicja Bartkowska-Śniatkowska
dr n. med. Józef Danek (Jastrzębie)
dr n. med. Janusz Fuchs (Sosnowiec)
dr n. med. Bożena Głowska (Wrocław)
dr hab. n. med. Krzysztof Kobylarz (Kraków)
prof. dr hab. n. med. Wojciech Krajewski (Łódź)
dr n. med. Witold Lesiuk (Lublin)
dr n. med. Małgorzata Manowska (Warszawa)
dr n. med. Piotr Marszolek (Chorzów)
prof. dr hab. n. med. Andrzej Piotrowski (Łódź)
dr n. med. Magdalena Sieczko-Andryszczak (Częstochowa)
dr Grażyna Siejka (Wrocław)
dr n. med. Grażyna Szirer (Zabrze)
dr n. med. Barbara Skoczylas-Stoba (Gdańsk)
dr n. med. Jerzy Sobczyk (Zabrze)
dr Marek Sobol (Bielsko-Biała)
dr . n. med. Ludwik Stołtny (Katowice)
dr n. med. Wojciech Walas (Opole)
dr hab. n. med. Bogumiła Wołoszczuk-Gębicka (Warszawa)
dr n. med. Marzena Zielińska (Wrocław)
2019-07-20 12:50:00

Wielki Mecz WOŚP vs TVN – zobacz spot

8 września na murawie stadionu miejskiego Legii Warszawa po raz trzeci spotkają się drużyny TVN i Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Wideo spot i wyjątkowe zdjęcia są już dostępne.

2019-08-22 10:35:00

Poznaj skład tegorocznej reprezentacji na Wielki Mecz!

Już za kilkanaście dni na murawę stadionu Legii Warszawa wyjdą 2 wspaniałe drużyny WOŚP vs TVN! Poznaj skład tegorocznej reprezentacji i kibicuj razem z nami!

2019-07-26 23:30:00

Co się mówi o prawach człowieka na Pol'and'Rock Festival?

Przeczytaj, czego o prawach człowieka można dowiedzieć się w miejscu, gdzie niezależnie od różnic bawimy się wszyscy razem we wspaniałej atmosferze.

2019-08-01 09:00:00

Sztaby zagraniczne przygotowują się do 28. Finału WOŚP

Chociaż do 28. Finału WOŚP pozostało jeszcze prawie pół roku, Sztaby Zagraniczne nie zwalniają tempa i w rock'n'rollowym stylu z ogromnym zaangażowaniem przygotowują się do niego.