Medycyna

Stanowisko anestezjologów w sprawie pracy Fundacji WOŚP

2014-02-12 15:59:18
Środowisko anestezjologów zajmujących się leczeniem dzieci jest zaskoczone i oburzone nieuzasadnionymi i bezsensownymi zarzutami, jakie pojawiają się w części mediów wobec Fundacji WOŚP.

Fundacja od lat skutecznie wspiera w formie darowizn sprzętowych oddziały leczące noworodki i dzieci oraz prowadzi ogólnopolskie programy medyczne. Twierdzenia, jakoby szpitale były zaopatrywane przez Fundację w sprzęt, który nie jest im potrzebny są absurdalne, ponieważ wybór tego sprzętu następuje w odpowiedzi na zapotrzebowania zgłaszane z poszczególnych jednostek, a jego przyjęcie nie jest obowiązkowe. Insynuacje, że kupowany sprzęt jest nieodpowiedniej jakości są bezpodstawne- sprzęt ten jest kupowany w drodze przetargów, w których uczestniczą eksperci spoza Fundacji, a trafność wyborów budzi powszechne uznanie.

Medyczne programy WOŚP mają charakter ogólnopolski i stanowią fenomen w skali globalnej, ich dobroczynny wpływ na zdrowie dzieci został udowodniony obiektywnymi badaniami naukowymi i budzi szacunek na całym świecie. Programy te przyczyniły się do kompleksowego rozwiązania w skali całego kraju problemów takich jak np. diagnostyka i leczenie retinopatii wcześniaków, wczesna diagnostyka zaburzeń słuchu, czy poprawa wyników leczenia niewydolności oddechowej. Insynuacje w jakikolwiek sposób podważające istotę i cele funkcjonowania WOŚP są niezwykle szkodliwe społecznie i obrażają miliony ludzi, którzy wspierając Fundację przyczyniają się rok w rok do poprawy jakości leczenia dzieci, a ostatnio także osób starszych.

Mamy nadzieję, że obecna kampania oszczerstw nie zniechęci Fundacji oraz wszystkich Polaków, którym bliska jest idea ratowania zdrowia i życia dzieci i działalność WOŚP będzie kontynuowana z dotychczasowym rozmachem

Wszystkim Liderom, Pracownikom i Współpracownikom Fundacji serdecznie dziękujemy za ich dotychczasową pracę, życzymy wytrwałości i dalszych sukcesów.

Zarząd Sekcji Pediatrycznej Polskiego Towarzystwa Anestezjologii i Intensywnej Terapii:
Przewodnicząca: dr n. med. Alicja Bartkowska-Śniatkowska (Poznań)
Sekretarz: dr n. med. Bożena Głowska (Wrocław)
Skarbnik: dr n. med. Małgorzata Manowska(Warszawa)
Ordynatorzy Oddziałów Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dzieci:
dr n. med. Alicja Bartkowska-Śniatkowska
dr n. med. Józef Danek (Jastrzębie)
dr n. med. Janusz Fuchs (Sosnowiec)
dr n. med. Bożena Głowska (Wrocław)
dr hab. n. med. Krzysztof Kobylarz (Kraków)
prof. dr hab. n. med. Wojciech Krajewski (Łódź)
dr n. med. Witold Lesiuk (Lublin)
dr n. med. Małgorzata Manowska (Warszawa)
dr n. med. Piotr Marszolek (Chorzów)
prof. dr hab. n. med. Andrzej Piotrowski (Łódź)
dr n. med. Magdalena Sieczko-Andryszczak (Częstochowa)
dr Grażyna Siejka (Wrocław)
dr n. med. Grażyna Szirer (Zabrze)
dr n. med. Barbara Skoczylas-Stoba (Gdańsk)
dr n. med. Jerzy Sobczyk (Zabrze)
dr Marek Sobol (Bielsko-Biała)
dr . n. med. Ludwik Stołtny (Katowice)
dr n. med. Wojciech Walas (Opole)
dr hab. n. med. Bogumiła Wołoszczuk-Gębicka (Warszawa)
dr n. med. Marzena Zielińska (Wrocław)
2019-09-10 11:20:00

8 powodów, dla których warto pobić rekord!

Poznaj aż 8 powodów, dlaczego warto pobić z nami rekord w pierwszej pomocy! Podobnie jak we wcześniejszych latach bicie rekordu polegać będzie na jednoczesnym prowadzeniu resuscytacji krążeniowo – oddechowej przez jak największą ilość osób. Weź udział i pobij rekord razem z nami!

2019-09-03 12:22:06

5 angażujących społecznie lekcji dla Twojej klasy

Szukasz inspiracji na ciekawą Godzinę wychowawczą? Zaangażuj swoją klasę i ucz się dzieci przez zabawę! Skorzystaj aż z 5 angażujących społecznie inicjatyw proponowanych przez Fundacje WOŚP.

2019-10-04 10:15:11

WOŚP z rekordowym wynikiem 1%

13,7 miliona złotych to kwota, jaką Polacy przekazali naszej Fundacji w ramach 1%. To ponad 5 milionów złotych więcej niż rok temu!

2019-09-17 14:17:08

5 rad jak wypromować udział organizacji w rekordzie

Zgłosiłeś/aś swoją organizację? Sprawdź, jak wypromować jej udział w wydarzeniu! Bij rekord razem z nami, promuj naukę pierwszej pomocy, zyskuj nowych uczestników i buduj wizerunek swojej organizacji.