W ramach Funduszu Interwencyjnego zebraliśmy:
26 195 451 PLN
Medycyna

Stanowisko anestezjologów w sprawie pracy Fundacji WOŚP

2014-02-12 15:59:18
Środowisko anestezjologów zajmujących się leczeniem dzieci jest zaskoczone i oburzone nieuzasadnionymi i bezsensownymi zarzutami, jakie pojawiają się w części mediów wobec Fundacji WOŚP.

Fundacja od lat skutecznie wspiera w formie darowizn sprzętowych oddziały leczące noworodki i dzieci oraz prowadzi ogólnopolskie programy medyczne. Twierdzenia, jakoby szpitale były zaopatrywane przez Fundację w sprzęt, który nie jest im potrzebny są absurdalne, ponieważ wybór tego sprzętu następuje w odpowiedzi na zapotrzebowania zgłaszane z poszczególnych jednostek, a jego przyjęcie nie jest obowiązkowe. Insynuacje, że kupowany sprzęt jest nieodpowiedniej jakości są bezpodstawne- sprzęt ten jest kupowany w drodze przetargów, w których uczestniczą eksperci spoza Fundacji, a trafność wyborów budzi powszechne uznanie.

Medyczne programy WOŚP mają charakter ogólnopolski i stanowią fenomen w skali globalnej, ich dobroczynny wpływ na zdrowie dzieci został udowodniony obiektywnymi badaniami naukowymi i budzi szacunek na całym świecie. Programy te przyczyniły się do kompleksowego rozwiązania w skali całego kraju problemów takich jak np. diagnostyka i leczenie retinopatii wcześniaków, wczesna diagnostyka zaburzeń słuchu, czy poprawa wyników leczenia niewydolności oddechowej. Insynuacje w jakikolwiek sposób podważające istotę i cele funkcjonowania WOŚP są niezwykle szkodliwe społecznie i obrażają miliony ludzi, którzy wspierając Fundację przyczyniają się rok w rok do poprawy jakości leczenia dzieci, a ostatnio także osób starszych.

Mamy nadzieję, że obecna kampania oszczerstw nie zniechęci Fundacji oraz wszystkich Polaków, którym bliska jest idea ratowania zdrowia i życia dzieci i działalność WOŚP będzie kontynuowana z dotychczasowym rozmachem

Wszystkim Liderom, Pracownikom i Współpracownikom Fundacji serdecznie dziękujemy za ich dotychczasową pracę, życzymy wytrwałości i dalszych sukcesów.

Zarząd Sekcji Pediatrycznej Polskiego Towarzystwa Anestezjologii i Intensywnej Terapii:
Przewodnicząca: dr n. med. Alicja Bartkowska-Śniatkowska (Poznań)
Sekretarz: dr n. med. Bożena Głowska (Wrocław)
Skarbnik: dr n. med. Małgorzata Manowska(Warszawa)
Ordynatorzy Oddziałów Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dzieci:
dr n. med. Alicja Bartkowska-Śniatkowska
dr n. med. Józef Danek (Jastrzębie)
dr n. med. Janusz Fuchs (Sosnowiec)
dr n. med. Bożena Głowska (Wrocław)
dr hab. n. med. Krzysztof Kobylarz (Kraków)
prof. dr hab. n. med. Wojciech Krajewski (Łódź)
dr n. med. Witold Lesiuk (Lublin)
dr n. med. Małgorzata Manowska (Warszawa)
dr n. med. Piotr Marszolek (Chorzów)
prof. dr hab. n. med. Andrzej Piotrowski (Łódź)
dr n. med. Magdalena Sieczko-Andryszczak (Częstochowa)
dr Grażyna Siejka (Wrocław)
dr n. med. Grażyna Szirer (Zabrze)
dr n. med. Barbara Skoczylas-Stoba (Gdańsk)
dr n. med. Jerzy Sobczyk (Zabrze)
dr Marek Sobol (Bielsko-Biała)
dr . n. med. Ludwik Stołtny (Katowice)
dr n. med. Wojciech Walas (Opole)
dr hab. n. med. Bogumiła Wołoszczuk-Gębicka (Warszawa)
dr n. med. Marzena Zielińska (Wrocław)
2020-05-20 13:00:00

WOŚP - Marka Godna Zaufania 2020

Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy została utytułowana Marką Godną Zaufania przez magazyn „My Company Polska” w kategorii: Fundacja. Badanie przeprowadzone wśród setek przedsiębiorców wyłoniło marki produktów i usług w 25 kategoriach, które darzą oni największym zaufaniem.

2020-05-14 16:00:00

#UkładamyDlaWas puzzle razem z Treflem

Razem z Trefl, postanowiliśmy wydać puzzle, które pomagają nam kupować sprzęt medyczny do walki z koronawirusem. Wyjątkowymi puzzlami dziękujemy Bohaterom - personelowi medycznemu. #UkładamyDlaWas - 5 obrazków, 1000 elementów to godziny wspólnej zabawy dla małych i dużych domowników. #Zostańwdomu i układaj puzzle całą rodziną.

2020-05-20 16:27:50

Trzeci transport WOŚP wylądował w Warszawie

Przed kilkoma godzinami na Lotnisku Chopina w Warszawie wylądował trzeci już samolot z wyposażeniem medycznym zamówionym przez Fundację WOŚP z myślą o szpitalach walczących z koronawirusem. Na pokładzie znalazło się 40 tys. kombinezonów, które już wkrótce wyruszą w drogę do medyków z całej Polski.

2020-05-22 13:05:18

Warszawa, Łódź i Poznań z analizatorami od WOŚP

Sprzęt dla laboratoriów diagnozujących osoby z podejrzeniem zakażenia koronawirusem o wartości blisko 10,5 miliona złotych jest jednym z największych zakupów jakich dokonaliśmy w ramach walki z COVID-19. Do Warszawy, Łodzi i Poznania trafiły właśnie specjalistyczne analizatory, pozwalające na znaczne przyspieszenie diagnostyki i przeprocesowanie nawet 2304 próbek w ciągu doby.