Deklarowana kwota: 115 362 894 PLN
Medycyna

Stanowisko anestezjologów w sprawie pracy Fundacji WOŚP

2014-02-12 15:59:18
Środowisko anestezjologów zajmujących się leczeniem dzieci jest zaskoczone i oburzone nieuzasadnionymi i bezsensownymi zarzutami, jakie pojawiają się w części mediów wobec Fundacji WOŚP.

Fundacja od lat skutecznie wspiera w formie darowizn sprzętowych oddziały leczące noworodki i dzieci oraz prowadzi ogólnopolskie programy medyczne. Twierdzenia, jakoby szpitale były zaopatrywane przez Fundację w sprzęt, który nie jest im potrzebny są absurdalne, ponieważ wybór tego sprzętu następuje w odpowiedzi na zapotrzebowania zgłaszane z poszczególnych jednostek, a jego przyjęcie nie jest obowiązkowe. Insynuacje, że kupowany sprzęt jest nieodpowiedniej jakości są bezpodstawne- sprzęt ten jest kupowany w drodze przetargów, w których uczestniczą eksperci spoza Fundacji, a trafność wyborów budzi powszechne uznanie.

Medyczne programy WOŚP mają charakter ogólnopolski i stanowią fenomen w skali globalnej, ich dobroczynny wpływ na zdrowie dzieci został udowodniony obiektywnymi badaniami naukowymi i budzi szacunek na całym świecie. Programy te przyczyniły się do kompleksowego rozwiązania w skali całego kraju problemów takich jak np. diagnostyka i leczenie retinopatii wcześniaków, wczesna diagnostyka zaburzeń słuchu, czy poprawa wyników leczenia niewydolności oddechowej. Insynuacje w jakikolwiek sposób podważające istotę i cele funkcjonowania WOŚP są niezwykle szkodliwe społecznie i obrażają miliony ludzi, którzy wspierając Fundację przyczyniają się rok w rok do poprawy jakości leczenia dzieci, a ostatnio także osób starszych.

Mamy nadzieję, że obecna kampania oszczerstw nie zniechęci Fundacji oraz wszystkich Polaków, którym bliska jest idea ratowania zdrowia i życia dzieci i działalność WOŚP będzie kontynuowana z dotychczasowym rozmachem

Wszystkim Liderom, Pracownikom i Współpracownikom Fundacji serdecznie dziękujemy za ich dotychczasową pracę, życzymy wytrwałości i dalszych sukcesów.

Zarząd Sekcji Pediatrycznej Polskiego Towarzystwa Anestezjologii i Intensywnej Terapii:
Przewodnicząca: dr n. med. Alicja Bartkowska-Śniatkowska (Poznań)
Sekretarz: dr n. med. Bożena Głowska (Wrocław)
Skarbnik: dr n. med. Małgorzata Manowska(Warszawa)
Ordynatorzy Oddziałów Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dzieci:
dr n. med. Alicja Bartkowska-Śniatkowska
dr n. med. Józef Danek (Jastrzębie)
dr n. med. Janusz Fuchs (Sosnowiec)
dr n. med. Bożena Głowska (Wrocław)
dr hab. n. med. Krzysztof Kobylarz (Kraków)
prof. dr hab. n. med. Wojciech Krajewski (Łódź)
dr n. med. Witold Lesiuk (Lublin)
dr n. med. Małgorzata Manowska (Warszawa)
dr n. med. Piotr Marszolek (Chorzów)
prof. dr hab. n. med. Andrzej Piotrowski (Łódź)
dr n. med. Magdalena Sieczko-Andryszczak (Częstochowa)
dr Grażyna Siejka (Wrocław)
dr n. med. Grażyna Szirer (Zabrze)
dr n. med. Barbara Skoczylas-Stoba (Gdańsk)
dr n. med. Jerzy Sobczyk (Zabrze)
dr Marek Sobol (Bielsko-Biała)
dr . n. med. Ludwik Stołtny (Katowice)
dr n. med. Wojciech Walas (Opole)
dr hab. n. med. Bogumiła Wołoszczuk-Gębicka (Warszawa)
dr n. med. Marzena Zielińska (Wrocław)
2019-12-18 14:20:01

Już 100 tys. Polaków na aukcjach Allegro dla WOŚP

Aukcje Allegro dla WOŚP cieszą się niesłabnącą popularnością, a każdy kolejny Finał jest wyjątkowy. W tym roku licznik na stronie aukcje.wosp.org.pl kręci się w szalonym tempie i już teraz wskazuje ponad 400 tys. zł. To ponad dwukrotnie więcej niż rok temu o tej samej porze!

2019-12-17 19:38:23

Jarosław - Pracowite pszczółki

Bo jak nie my, to kto – czyli składamy Sztabowe Puszki Stacjonarne.

2019-12-18 12:40:09

Sprzęt o wartości 10,6 mln zł w darze dla Poznania

Szpital Kliniczny im. K. Jonschera UM w Poznaniu otrzymał wyjątkowy dar zakupiony dzięki zbiórce 27. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

2019-12-02 15:34:04

Jak wygląda wolontariusz 28. Finału WOŚP?

Już 12 stycznia 2020 odbędzie się 28. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Tego dnia na ulice w Polsce i za granicą wyjdą wolontariusze. Możemy ich poznać po szerokich uśmiechach, identyfikatorach na szyi, puszkach i serduszkach w dłoni!