W ramach Funduszu Interwencyjnego do walki z koronawirusem zebraliśmy już

Matka Kurka skazany - Oświadczenie Zarządu Fundacji WOŚP

2015-02-26 11:15:04
Oświadczenie Zarządu Fundacji WOŚP

W Sądzie Okręgowym w Legnicy zakończył się proces, w którym bloger Piotr W. vel. Matka Kurka został prawomocnym wyrokiem uznany winnym znieważenia Prezesa Zarządu Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Jerzego Owsiaka. Skazanemu wymierzono karę grzywny. Proces ten został wytoczony w poczuciu absolutnej niesprawiedliwości i krzywdy, jakie niosły ze sobą przesycone nienawiścią, kłamstwami oraz bezpodstawnymi oskarżeniami publikacje blogera Matki Kurki. Absurdalność stawianych tez oraz brutalność bezpośredniego ataku na osobę i rodzinę Jurka Owsiaka skłoniły nas do szukania ochrony w polskim prawie. Liczyliśmy na to, że mechanizmy zapisane w kodeksie karnym dadzą nam, a także każdemu, kto spotka się z podobnym atakiem skierowanym w swoją stronę, poczucie elementarnego bezpieczeństwa i godności.

Dzisiejszy wyrok, który zapadł przed Sądem Okręgowym w Legnicy, przywrócił nam wiarę w sprawiedliwość. Sąd uznał, że oszczerstwa i obelgi rzucane przez blogera nie mieszczą się w granicach wolności słowa, a w krytyce działalności osób publicznych, nawet za pośrednictwem bloga i internetu, nie można dopuścić się personalnego ataku, szkalowania, momentami wulgarnego znieważania.

Zainwestowaliśmy w proces z Matką Kurką bardzo dużo emocji oraz cennego czasu. Mozolna potyczka przed sądem zabierała nam energię i determinację, którą w tym samym czasie mogliśmy wykorzystywać do realizowania prawdziwego celu naszej działalności, jakim jest ratowanie życia i zdrowia najbardziej potrzebujących - dzieci i seniorów leczonych w polskich szpitalach. Kolejne miesiące procesu sądowego oznaczały dla nas coraz to nowe ataki tak ze strony samego oskarżonego, jak i popierających go dziennikarzy i publicystów, którzy niszczenie dorobku Orkiestry traktowali niemalże jak sport, prześcigając się w wymyślaniu coraz to nowych absurdów na temat naszych działań. Byliśmy jednak przekonani, że zajadliwe ataki tym bardziej motywować powinny, by stanąć w obronie swojego dobrego imienia i swojej godności.

Na szczęście zwieńczenie długiego procesu zbiegło się w czasie z zakończeniem 23. Finału WOŚP. Okazało się, że o ile wiele wysiłku kosztuje znalezienie ochrony w systemie sprawiedliwości, o tyle liczyć możemy na Polaków, którzy w postrzeganiu codziennej rzeczywistości kierują się po prostu zdrowym rozsądkiem. Przecież każdy z nas może samodzielnie sprawdzić, jakie są efekty 23 lat grania WOŚP kierowanej przez Jurka Owsiaka. Wystarczy zajrzeć do najbliższego szpitala, w którym leczy się dzieci, wystarczy zajrzeć na najbliższy oddział geriatryczny, czy zajrzeć do książeczki zdrowia każdego z 4,5 mln polskich dzieci, które urodziły się w minionych 14 latach. Wystarczy porozmawiać z lekarzami, pacjentami czy rodzicami. Realnych, namacalnych śladów naszej wieloletniej obecności w systemie opieki zdrowotnej w Polsce nie da się wymazać nawet najbardziej zajadłą kampanią nienawiści. Polacy to dostrzegli, docenili i wszyscy będziemy mogli się o tym przekonać już 8 marca, kiedy ogłosimy rezultat 23. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Naszą pracę, naszą energię i ogromny zapał koncentrujemy teraz na tym, by dzięki zebranym w styczniu pieniądzom dokonać kolejnych wspaniałych rzeczy w polskiej, szpitalnej rzeczywistości.
Z wielką pomocą naszych przyjaciół grać będziemy do końca świata i jeden dzień dłużej.

Fundacja WOŚP
Jerzy Owsiak
Lidia Owsiak
Piotr Burczyński
Bohdan Maruszewski
Towarzystwo Przyjaciół Chińskich Ręczników
2020-03-20 16:30:50

Prawie 4 miliony złotych na walkę z koronawirusem

Fundacja złożyła zamówienia na zakup łóżek do intensywnej terapii, które z końcem kwietnia trafią do wytypowanych wspólnie z Ministerstwem Zdrowia placówek, głównie do 19 szpitali jednoimiennych, powołanych do walki z koronawirusem.

2020-01-12 08:25:25

Światełko do Nieba i puszka Prezydenta Adamowicza

Tradycyjnie o godz. 20.00 wysłaliśmy Światełko do Nieba. Wszyscy, którym jest bliska idea wzajemnej pomocy, wysyłają w kierunku Dobrych Aniołów sygnał, który jednoczy nas wszystkich.

2020-03-22 09:05:00

Pomysły na czas wolny z dziećmi w domu cz.10

Co możesz zrobić spędzając czas wolny z dziećmi w domu? Zobacz kolejna aktywność Fundacji WOŚP "Domowa Orkiestra". Słuchaj i oglądaj codziennie nowe aktywności dla całej rodziny oraz 2 godziny dobrej muzy i archiwalnych koncertów wraz z Jerzym Owsiakiem i KręciołaTV.

2020-02-27 13:59:13

WOŚP dla psychiatrii dziecięcej i młodzieżowej

Wsparcie WOŚP dla polskiej psychiatrii dziecięcej nie ustaje. Nie tylko kupujemy sprzęt, ale także chcemy uczestniczyć w rozmowach i działaniach, które pomagają zmienić sytuację tej dziedziny medycyny w Polsce. 28 lutego wspieramy organizację międzynarodowej konferencji „Wyzwania psychiatrii dzieci i młodzieży w Europie."