Fundacja

Matka Kurka skazany - Oświadczenie Zarządu Fundacji WOŚP

2015-02-26 11:15:04
Oświadczenie Zarządu Fundacji WOŚP

W Sądzie Okręgowym w Legnicy zakończył się proces, w którym bloger Piotr W. vel. Matka Kurka został prawomocnym wyrokiem uznany winnym znieważenia Prezesa Zarządu Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Jerzego Owsiaka. Skazanemu wymierzono karę grzywny. Proces ten został wytoczony w poczuciu absolutnej niesprawiedliwości i krzywdy, jakie niosły ze sobą przesycone nienawiścią, kłamstwami oraz bezpodstawnymi oskarżeniami publikacje blogera Matki Kurki. Absurdalność stawianych tez oraz brutalność bezpośredniego ataku na osobę i rodzinę Jurka Owsiaka skłoniły nas do szukania ochrony w polskim prawie. Liczyliśmy na to, że mechanizmy zapisane w kodeksie karnym dadzą nam, a także każdemu, kto spotka się z podobnym atakiem skierowanym w swoją stronę, poczucie elementarnego bezpieczeństwa i godności.

Dzisiejszy wyrok, który zapadł przed Sądem Okręgowym w Legnicy, przywrócił nam wiarę w sprawiedliwość. Sąd uznał, że oszczerstwa i obelgi rzucane przez blogera nie mieszczą się w granicach wolności słowa, a w krytyce działalności osób publicznych, nawet za pośrednictwem bloga i internetu, nie można dopuścić się personalnego ataku, szkalowania, momentami wulgarnego znieważania.

Zainwestowaliśmy w proces z Matką Kurką bardzo dużo emocji oraz cennego czasu. Mozolna potyczka przed sądem zabierała nam energię i determinację, którą w tym samym czasie mogliśmy wykorzystywać do realizowania prawdziwego celu naszej działalności, jakim jest ratowanie życia i zdrowia najbardziej potrzebujących - dzieci i seniorów leczonych w polskich szpitalach. Kolejne miesiące procesu sądowego oznaczały dla nas coraz to nowe ataki tak ze strony samego oskarżonego, jak i popierających go dziennikarzy i publicystów, którzy niszczenie dorobku Orkiestry traktowali niemalże jak sport, prześcigając się w wymyślaniu coraz to nowych absurdów na temat naszych działań. Byliśmy jednak przekonani, że zajadliwe ataki tym bardziej motywować powinny, by stanąć w obronie swojego dobrego imienia i swojej godności.

Na szczęście zwieńczenie długiego procesu zbiegło się w czasie z zakończeniem 23. Finału WOŚP. Okazało się, że o ile wiele wysiłku kosztuje znalezienie ochrony w systemie sprawiedliwości, o tyle liczyć możemy na Polaków, którzy w postrzeganiu codziennej rzeczywistości kierują się po prostu zdrowym rozsądkiem. Przecież każdy z nas może samodzielnie sprawdzić, jakie są efekty 23 lat grania WOŚP kierowanej przez Jurka Owsiaka. Wystarczy zajrzeć do najbliższego szpitala, w którym leczy się dzieci, wystarczy zajrzeć na najbliższy oddział geriatryczny, czy zajrzeć do książeczki zdrowia każdego z 4,5 mln polskich dzieci, które urodziły się w minionych 14 latach. Wystarczy porozmawiać z lekarzami, pacjentami czy rodzicami. Realnych, namacalnych śladów naszej wieloletniej obecności w systemie opieki zdrowotnej w Polsce nie da się wymazać nawet najbardziej zajadłą kampanią nienawiści. Polacy to dostrzegli, docenili i wszyscy będziemy mogli się o tym przekonać już 8 marca, kiedy ogłosimy rezultat 23. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Naszą pracę, naszą energię i ogromny zapał koncentrujemy teraz na tym, by dzięki zebranym w styczniu pieniądzom dokonać kolejnych wspaniałych rzeczy w polskiej, szpitalnej rzeczywistości.
Z wielką pomocą naszych przyjaciół grać będziemy do końca świata i jeden dzień dłużej.

Fundacja WOŚP
Jerzy Owsiak
Lidia Owsiak
Piotr Burczyński
Bohdan Maruszewski
Towarzystwo Przyjaciół Chińskich Ręczników
2018-12-10 13:03:45

Aż 6 nagród w konkursie Złote Spinacze dla WOŚP!

Aż 6 nagród w konkursie ZŁOTE SPINACZE przyznane przez Związek Firm Public Relations w naszych rękach! W tym jedna od WAS - Nagroda Publiczności! Dziękujemy!

2018-10-01 15:36:17

Jurek z Nagrodą Księżnej Jadwigi Śląskiej

Prezes Zarządu i współtwórca Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Jerzy Owsiak został uhonorowany Nagrodą Księżnej Jadwigi Śląskiej „za znaczący wkład w pojednanie i pogłębianie współpracy polsko-niemieckiej lub wybitną działalność charytatywną”.

2018-10-30 11:08:43

Szkolenie Pokojowego Patrolu - już wkrótce!

Już wkrótce 27. Finał WOŚP, ale Orkiestra gra przez cały rok. We wszystkich działaniach pomagają wolontariusze Pokojowego Patrolu. Już wkrótce organizujemy kolejne szkolenie, które jest pierwszym krokiem do działania jako PP.

2018-12-03 15:33:31

Pierwsza w historii nagroda imienia Andrzeja Wajdy przyznana!

Jurek Owsiak doceniony Nagrodą imienia Andrzeja Wajdy za wybitną działalność w duchu solidarności społecznej!